Escola a dalt, depòsit de cadàvers a baix (1873)

A l'Arxiu Municipal de Santa Margalida disposam de còpies de documentació rellevant referida a Santa Margalida procedent d'altres arxius. És el cas del plànol d’alineacions de 1873 (Arxiu General del Consell de Mallorca, VI-135/9) que permet conèixer com era el nucli antic de la Vila abans que, precisament com a efecte de l'aplicació d'aqueix pla, hagi anat desapareixent, de manera progressiva d'ençà que s'aprovà aqueix pla. Des d'aleshores, cada vegada que feien obra, els enfronts de les cases afectades pel pla havien de recular, cosa que va fer que hagen estat destruïts la gran majoria d'enfronts antics.

Aqueix mapa, una autèntica joia, permet veure que a la Vila d'aquell temps, al mateix indret s'hi duen a terme activitats que ara, higiènicament, es considerarien incompatibles, com que el mateix edifici hi hagués l'escola i el depòsit de cadàvers.

L'antiga escola se situava a l'actual carrer Escola (que en pren el nom), al jardinet on antigament hi havia la creu "dels Caidos" i on, abans d'haver-hi l'escola, hi hagué la primera Casa de la Vila, construïda a la segona meitat del segle XVI.

Just a devora hi havia el primer cementeri (o fossar) de la Vila, que era a la placeta de l'església i que es va continuar emprant fins al darrer terç del segle XIX. 

Això pot ajudar a entendre (per molt que ara ens sembli incomprensible) que l'edifici de la Casa de la Vila, una vegada que les dependències municipals es traslladaren a un altre endret, fos destinats a d'altres usos: un depòsit de cadàvers per al cementeri del costat i l'escola de nins a damunt. I pareix que ningú se'n regirava. Temps era temps...

Detall d'un petit fragment del mapa 
on apareixen els voltants de l'església


"Escuela de instrucción primaria para niños. 
En planta baja depósito de cadáveres"

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Bandolerisme i conflictivitat a Santa Margalida en els inicis del segle XVIII a través del llibre de Cúria Reial de 1697 a 1722

Un glosat important per a la història de Santa Margalida: les Cançons en mallorquí d'en Rafel Garau i Planas