Breu biografia d'en Pere Estelrich Fuster

Hi ha gent que ens ha demanat si podíem escriure quatre mots sobre la trajectòria professional d'en Pere Estelrich Fuster, un margalidà que dóna nom a un carrer però gairebé desconegut al seu poble, tret d'anècdotes que parlen del seu caràcter, entre excèntric i provocador, de les quals en parlarem en qualque ocasió.

Vet-ho ací.

Pere Estelrich  Fuster -en Casat- (Santa Margalida 1845- Palma 1912). Agrònom i traductor. Amplià els seus estudis a França i Holanda. Fou catedràtic d’agricultura de l’Institut Balear. De la seva tasca professional, que el convertí en l'agrònom més conegut de Balears, destaca el fet que identificàs la propagació de la plaga de la filoxera a Mallorca, però sobretot la seva extensa obra, tant de naturalesa tècnica, com de divulgació agronòmica i de diversos indrets de l'illa, com també la de traductor. Fou col·laborador de diverses revistes i almanacs, com El Isleño i El museo Balear, on publicà nombroses notícies i articles sobre agronomia. És autor d’un important nombre de llibres sobre agricultura, com La higuera y su cultivo en Mallorca (1888), Guía pràctica para la aplicación  de los abonos químicos o minerales para los terrenos de las Baleares (1900), El almendro y su cultivo en el mediodía de Francia e Islas Baleares (1907), i el Albaricoque, el cerezo y el ciruelo (1908), a més d’altres escrits en col·laboració. Va ser també aficionat a l'espeologia, i un dels primers divulgadors de la bellesa de les cavitats mallorquines, en la seva obra Las cuevas del Pirata de Manacor (Mallorca).


Entre les seves traduccions , del francès al castellà, es compta Un hivern á Majorque de Georges Sand (1902). Era propietari de la finca de sa  Capella, a Santa Margalida, on assajà la plantació de diverses varietats d’ametler.


La finca de sa Capella a l'actualitat



Vegeu també:



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Bandolerisme i conflictivitat a Santa Margalida en els inicis del segle XVIII a través del llibre de Cúria Reial de 1697 a 1722

Un glosat important per a la història de Santa Margalida: les Cançons en mallorquí d'en Rafel Garau i Planas