Dues de les joies de l'Arxiu Municipal de Santa Margalida: les sentències dels plets amb els comtes de Santa Maria de Formiguera

Els llibres amb les signatures 2.856 i 2.857 de l'Arxiu Municipal de Santa Margalida són dues de les joies documentals de Santa Margalida. Varen ser elaborats, per iniciativa del municipi de Santa Margalida, aproximadament a 1654. Convendrà explicar per què.

                            Detall del llibre amb la signatura 2.856


Sens dubte, els moments més agitats i violents de la història de Santa Margalida es varen produir en el segle XVII, durant els enfrontament i plets entre el municipi margalidà i els senyors feudals de la majoria del terme, la família Safortesa, senyora de les principals cavalleries (dominis feudals) del terme.

Els conflictes nasqueren per mor de les pretensions d’aquests senyors d’augmentar les seves atribucions jurisdiccionals i les rendes que els pagaven els habitants de Santa Margalida que tenien béns dins els territoris de les seves cavalleries. Això va provocar la resistència dels margalidans, dirigida pel municipi, que lluitaren intensament per fer front als objectius dels Safortesa. Aquests conflictes, que ja s’iniciaren a 1562, esclataren definitivament en temps d’en Ramon Safortesa i Fuster, el segon comte de Santa Maria de Formiguera, que els margalidans batiaren com el comte Mal.

Totes dues bandes feren servir tota casta de mètodes per aconseguir els seus propòsits, tant la via judicial com la violència. Sovintejaren les agressions i els assassinats, tant d’una part com de l’altra, fins que, el novembre de 1647, el comte va ordenar l’assassinat d’un dels principals líders dels margalidans, en Baltasar Calafat i Femenia. Aleshores es va produir un aixecament armat de la majoria dels veïnats de Santa Margalida que, com a venjança de la mort d’en Calafat, saquejaren el palau del comte (situat aquí on hi havia la OJE o l’antiga Casa de Cultura) i que mataren un dels homes del comte, en Miquel Font, àlies Braga, que s’havia refugiat en el seu molí (situat a l’endret conegut popularment, encara ara, com “es Molins”).


Però el que realment suposà la fi dels conflictes, després de la pacificació que imposaren les autoritats, varen ser les sentències dels plets entre el comte i la Vila (1654): un, referit a la jurisdicció que pretenia sobre Santa Margalida; l’altre sobre els drets que demanava el comte sobre les comunes de la Vila (situades als endrets coneguts actualment com s’Estanyol, Son Terrola, Cambrijo, sa Talaia, es Bosquerró, ses rotes Velles, ses rotes des Cavallers i Son Serení).

Aqueixes sentències, tot i que mantenien els drets de la família Safortesa a cobrar rendes sobre les terres que conformaven les seves cavalleries (delmes, tasques, censos, alous o lluïsmes...) limitaren els seus poders jurisdiccionals i precisaven que el comte no tenia jurisdicció dins la Vila.

Això va ser considerat –i així era a la pràctica— una victòria dels margalidans. Aqueixa circumstància explica que el municipi decidís costejar un exemplar de cada una de les sentències. Cada una té les cobertes de fusta, adornades, i els fulls interiors de pergamí, amb una bella lletra cal·ligràfica. El primer full de cada una apareix curosament il·lustrat. Són destacables les imatges de la Puríssima i de Santa Margalida que apareixen en la sentència del plet de la jurisdicció.


Es tracta, en definitiva, d’uns llibres amb els quals els margalidans d’aleshores duien endarrer deixar constància escrita de la seva victòria i que, encara ara, constitueixen una de les joies de l’Arxiu Municipal de Santa Margalida.


Nota: per veure les imatges encara més grans, pitjau damunt el botó dret, 
llavors, damunt el desplegable que s’obrirà  (“abrir imagen en pestaña nueva”), 
i finalment pitjau amb la lupa en la imatge que s’obri en la nova pestanya.

La coberta del plet de la sentència del Plet de la jurisdicció


                      
    Primer full del plet de la sentència del plet de la jurisdicció   
                


Detall de la imatge de Santa Margalida


Fulls interiors del plet de la Jurisdicció


                                   
                                     Primer full del plet de les Comunes



                                
                                     Fulls interiors del plet de les Comunes


Per saber més sobre els plets entre la Vila i el comte Mal, podeu consultar el llibre, editat per l'Ajuntament de Santa Margalida, La mort de Baltasar Calafat (1998, reeditat el 2014), obra d'en Rafel Bordoy i de n'Antoni Mas


Més imatges 
(pitjau damunt per engrandir-les)


El palau del Comte (també conegut com Son Fortesa) al mapa de Santa Margalida del segle XVII


La plaça de la Vila, amb el palau del Comte, que tapava la vista dels arcs de l'església, abans de 1922 

 Detall de la mateixa fotografia on s'ha destacat, amb color carabassenc, la ubicació del palau


"Es Molins" al mapa de Santa Margalida de mitjan segle XVII
















Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Bandolerisme i conflictivitat a Santa Margalida en els inicis del segle XVIII a través del llibre de Cúria Reial de 1697 a 1722

Un glosat important per a la història de Santa Margalida: les Cançons en mallorquí d'en Rafel Garau i Planas